16 Mart 2013 Cumartesi

Bazlama Tarifi

Herkese mutlu haftasonları diliyorum öncelikle hava o kadar güzelki bugün Ankara'da bahar havası gibi güneş var sanki dünki fırtına burda değildi çatılar uçtu kiremitler düştü komşu kapıya geldi arabayı çekin kiremitler düşüyor diye hemen yol kenarına çektik arabamızı dün dışarı çıkmamız gerekiyordu o fırtınada arabaya zor bindik bizim küçük hanım çok komikti " anne ben uçarsam rüzgardan nolcak ozaman " diye söylene söylene zor çıakrdım evden babasının kucağından inmedi uçarım diye :) 
gelelim bugün ki tarifmize bazlama bilir misiniz peki sever misiniz şöyle sıcak sıcak olacak hemen içine tereyap sürüp yiyeceksiniz :) ohh olsada yesek ben çok severim böyle hamur işlerini sıcak sıcak olacak hemde işte yapmanız için tarif inşalah yapar dener ve beğenirsiniz 



Malzemeler


  • 4 su bardağı un
  • 1.5 su bardağı ılık su
  • 1.5 çay kaşığı kuru maya veya 1/4 paket yaş maya
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı tuz

yapılışı:


 Ilık su ile mayamızı eritelim, unu yavaş yavaş ekleyerek hamurumuzu yoğuralım. Ele yapışmayacak bir hamur elde ediyoruz. Yoğrulan hamurun üzerini nemle bezle örtelim hamuru mayalandırmaya bırakalım. Ilık bir ortamda bırakırsanız daha çabuk mayalanır.(ben genelde kaloriferin yanına koyarım) Hamur neredeyse 2 kat kadar mayalanmalı, bu 2-2,5 saat sürebilir.Mayalanan hamuru alalım 5 bezeye bölelim. Bu bezeleri elimizle şekillendirelim. Resimde gördüğünüz bazlamalar gibi şekil verin. Tabak büyüklüğünde açılacak isterseniz elinizle de şekil verebilirsiniz. Bu bezeleri dinlenmeye bırakalım. Üzerilerini yine nemli bezle örtebiliriz, hem kurumazlar hem oldukları yerde mayalanırlar. Hamur hazır olduğunda teflon tavayı orta büyüklükteki ocağınızda, kısık ateşte ısıtın ve hamuru tavaya koyun. Bir dakika kadar bekletip ardından sıpatula ile sürekli çevirerek ya da sağa sola oynatarak pişirin. Bu işlem, bazlamanın daha güzel pişmesini ve bazlama ekmeğinini tavaya yapışmamasını sağlar. pişen bazlamaları sıcak sıcak tüketelim :) afiyetle kalın

5 yorum:

  1. Ah nasıl severim, bayılırım.Arasına kaşar peyniri koyup,üzerine tereyağı sürüp tost yaptınmı oda çok güzel oluyor.Sıcak sıcak tereyağı sürmek ise OF!! nefis nefis.Ellerine sağlık canım.:)

    YanıtlaSil
  2. bak o tost işini denemedim hiç :) iyi fikirmiş bidaha kine onuda deneyeyim :)

    YanıtlaSil
  3. Bayılırım.Hele o maya kokusu beni benden alıyor.Bende arasına kaşar koyup mikrodalga fırında kaşarlar eriyene kadar ısıtıyorum oda güzel oluyor.Ellerine sağlık çok güzel olmuş sevgiler:))

    YanıtlaSil
  4. kaşarmı :) ama canım istedi siz böyle anlattıkça ben bunu yapalı epey olmuştu :)ne yapsamki :)

    YanıtlaSil
  5. Ekmekler çok güzel görünüyor kokusu burnuma geldi sanki mis gibi. Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil

yorumlarınız benim için değerli...