22 Şubat 2014 Cumartesi

Havuçlu Şehriye Çorbası

Malzemeler

  • 1 Adet Havuç
  • 1 Su Bardağına Yakın Tel Şehriye
  • 1 Adet Soğan
  • 1 Çorba Kaşığı tereyağ
  • 1 Çorba Kaşığı Un
  • 1 litre su
  • İnce Kıyılmış Maydanoz
  • 1 Adet Limon
  • Tuz

Havucu yıkayıp kabuklarını soyduktan sonra rendeliyoruz. Tenrecreye tereyağını ekleyelim minik minik doğranmış soğanları ve 1 kaşık unu da ekleyerek kısık ateşte kavuralım. Havuçları ekleyelim biraz kavurduktan sonra 1 litre su ilave edelim.
Şehriyeleri ekleyelim çorba kaynamaya başlayınca tuz ve karabiberini ekleyelim. İsteğe bağlı maydanoz ekleyerek servis edebilirsiniz.

İçinde süt ve yumurta olmayan çorbalar neler tereyağsız da olacak aynı zamanda :)
işte bu o çorbalardan birisi oğlumda süt ve yumurta alerjisi var mecburen bende o da diyete başladık.
süt,süt ürünleri yumurta tüketmiyoruz hatta içinde bunlardan bulunan hiç birşey tüketmiyoruz düşününce herşeyin içinde süt ve yumurta var ben çorbayı çok severim mesela her akşam mutlaka çorba pişer yağmur'da öyle sever. Şimdi tarif arıyorum işte böyle uyduruyorum bazen de :) 
İnşalah çok uzamadan geçer bu alerji...... 

20 Şubat 2014 Perşembe

Midye Böreği (Büzgü Börek Yapımı)

Malzemeler

  • 3 Adet Yufka
  • Islatmak için
  • 1 su bardağı su
  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ
  • İçi için
  • Lor
  • Maydonoz karabiber
  • Üzeri için yumurta sarısı
 Maydonozları ince ince doğrayın lor ve karabiberle karıştırın. İlk yufkayı serin üzerini fırça yardımıyla ıslatın. Yufkayı dörde bölün. İlk üçgen parçayı uç ve baş kısmından büzdürerek birleştirin.
 İki uç kısmını birleştirin. İç harç koyup sarın. Üzerine yumurta sarısı sürerek 180 derece fırında pişirin. Bu tariften 12 adet  börek çıkıyor.
Ben yapım aşamalarını çekemedim ama resimleyen arkadaşalr var netten ulaşabilirsiniz yapımı oldukça kolay ve şık duran bir börek tarifi .

19 Şubat 2014 Çarşamba

Sarımsaklı Tavuk

Malzemeler

  • 4 adet tavuk but
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • Yarım çay bardağı zeytinyağ
  • 8-10 adet sarımsak
  • 4 adet patates
  • Tuz
  • Kekik
  • 1 çay kaşığı köri (isteğe bağlı)
  • Toz kırmızı biber
 
 
Tavukları bir kaba alalım. Ayrı bir kapta yoğurt, sıvıyağ ezilmiş sarımsak ve baharatları karıştıralım. Patateslerin kabuklarını soyup elma dilim şeklinde dilimleyelim. Hepsini bir kaba alarak karıştıralım.
Buzdolabında 1 saat bekletelim. Yapışmaz bir tavada kısık ateşte kapağı kapalı olarak suyunu çekene kadar pişirelim. Su eklemiyoruz kendi suyuyla pişiyor.  Afiyet olsun .....


18 Şubat 2014 Salı

Fırında Hamsi Nasıl Pişirilir

Malzemeler

  • 1 kilo Hamsi
  • 1 adet limon
  • 1 adet soğan
  • 2 kaşık domates rendesi (yoksa 1 yemek kaşığı salça)
  • Tuz
  • Sıvıyağ

Hamsiler temizlenir ve yıkanır. Biraz tuz eklenip karıştırılır. Tek sıra halinde fırın tepsisine dizilir. Üzerine ince doğranmış soğan dilimleri ve limon halkaları eklenir.
Varsa domates rendesi yoksa su ile açılmış domates salçası balıkların her yerine eklenir. Sıvıyağ balıkların üzerinde gezdirilir ve 200 derece fırında balıklar ara ara kontrol edilerek pişirilir.

Şehriye Salatası

Malzemeler

  • 2 Su bardağı Arpa şehriye
  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 2 sap taze soğan
  • Maydanoz
  • Dereotu
  • Salatalık turşusu
  • Mısır
  • Tuz
  • Sumak
  • Limon
 
 
 Arpa şehriyeleri sıvıyağı dökerek çok az rengi değişmeyecek kadar kavurun.
 3 bardak kadar su ekleyip haşlanmaya bırakın. 
Yeşillikleri ince ince doğrayın. 
Turşuyu küp küp doğrayın. 
Haşlanan şehriyeleri soğuk sudan geçirip süzün.
Yeşiliklerin olduğu kaba koyarak tuz sıvıyağ ve limon suyunu da ekleyip karıştırın. 
Servis edeceğiniz kaseleri pay edip limon ile süsleyebilirisniz.

17 Şubat 2014 Pazartesi

İrmikli Civcivler

çoçuklar bunlara bayılacak :)

aslında niyetim kardan adamdı ama benimkiler civcive benzedi itiraf ediyorum neyse bi daha ki sefere kardan adamda yaparız inşalah :)

Malzemeler

  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı şeker
  • 2 paket krem şanti
  • Dışını kaplamak için
  • Hindistan cevizi
  • Baş ve gövdeyi tutturmak için çubuk kraker
  • Gözler damla çikolata
  • Burun havuç
  • Şapka bonibon
 
1 litre süt 1 su bardağı toz şeker ve 1 su bardağı irmiği bir tencereye alıp sürekli karıştırarak koyulaşana kadar pişiriyoruz. Ara ara karıştırarak soğumaya bırakılır tamamen soğuduğundan emin olduktan sonra krem şantiler toz halde eklenir ve mikserle çırpılır.

Buzdolabına kaldırılır. En az 3saat bekletirlir. Daha sonra elimizi ıslatarak yuvarlak parçalar koparılıp baş ve gözvde yapılır. Arasına düzgün durması için çubuk kraker konur. Göz burun ve şapka takılarak tatlımız tamamlanır.

Yağmur nisa nın civcivleri isteye isteye yaptırdı sonunda :)
çokdan yedik bitirdik sıra sizde :)
denemek isteyenelre afiyet olsun şimdiden :)

Kolay Lahana Sarması

Malzemeler

  • 1 adet orta boy lahana
  • İç harç için malzemeler
  • 1 bardak bulgur
  • 1 bardak pirinç
  • 2 adet soğan
  • 1 kaşık salça
  • Maydanoz
  • Tuz
 
 


Lahananın orta göbek kısmını bıçak yardımı ile kesip çıkaralım. Yaprakları tek tek ayırıp yıkayalım. Bir tencereye su ve tuz ekleyip kaynatalım. Yaprakları yumuşayana kadar haşlayalım 3-4 dakika yeterli çok tutmayın ki erimesin. Haşlanan yaprakları süzgece alın. İç harcı hazırlamak için soğanları ince ince doğrayalım az sıvıyağ da kavuralım salçayı ekleyelim bulgur ve pirinci de ekleyip biraz kavuralım tuz ve baharat ve maydonozları eleyip ocağı kapatalım. Yaprakların şeklini bozmadan uzun şerit şeklinde keselim iç harçtan koyarak muska şeklinde saralım tencereye dizelim.

Pişirirken üzerine yarım çay bardağı zeytinyağ veya sıvıyağ gezdirelim isteğe bağlı salça veya domates rendesi de ekleyebilirsiniz. Lahanaların üzerine çıkmayacak miktarda su ekleyin. En üste bir tabak yerleştirin ki sarmalar pişerken dağılıp açılmasın kaynamaya başlayınca ocağı kısın ara ara kontrol ederek yapraklar tam olarak yumuşayana kadar pişirin.
 
Ben aslında soslu seviyorum genelde pişirirken yazdan hazırlayıp cam kavanozlara koyduğumuz domates rendesininden bir tencerey alıyorum göz kararı ve 4 diş kadar sarımsak ezip çok az kavurup sarmalar pişmeden üzerine gezdiiryorum ve tekrar zeytinyağ gezdirip bu şekilde pişiriyorum daha bir lezzetli oluyor tavsiye ederim.
 
 
 

13 Şubat 2014 Perşembe

Ayvali pekmezli muhallebi tarcin ile

Yarim ayva 2 su bardagi suda guzelce haslanir ayvalarin icersinde oldugu suya 1 tatli kasigi irmik ve 1 tatli kasigi pirinc unu eklenir pisirilir rondodan gecirildikten sonra ilikken 1 tatli kasigi pekmez eklenir tarcin serpilir afiyet olsun 
Emine :)


Bebek ekmekli pütürlü tahıllı sebze corbası:)

Bebek ekmekli (cicibebe bebek ekmeği) pütürlü tahıllı sebze corbası.
balkabağı patates ve havucun eşsiz uyumuna eşlik eden pirinç bulgur irmik karışımı bir silme kaşık pirinç bulgur karışımı ile sebzeleri haşladım.
en son içine bir tatlı kaşığı silme irmik koydum.
çorba sıcakken bebe ekmeğini içinde ezdim.

 ASU

Eymen'in Gülen suratlı muhallebisi :)


1 su bardağı suda 1 tatli kasigi irmik 2 tatli kasigi pirinc unu ile muhallebi yapilir muhallebi sicakken cam rendeden gecirilen yarim muz eklenir ilimaya birakilir 1 tatli kasigi pekmez ve tarçın ile karıştırılır afiyet olsun