16 Ekim 2012 Salı

çoçuklarımız

ÇOCUĞUNUZDA ÖZGÜVEN GELİŞTİRMENİN YOLLARI..


 • Çocuğunuza düşünme ve hayal kurma için fırsatlar hazırlayın.
• Çocuğunuzun soru...larına bıkmadan cevap verin

• Bir problemle karşılaştığınızda bunun birden fazla çözümü olabileceğini öğretin.
• Çocuğunuzu fikirlerini şekillendirmeleri için cesaretlendirin
• Odasını kendi düşünce ve arzusuna göre dekore etmesine izin verin, doğum günü kutlaması gibi çeşitli konularda fikrini alın.
• Ev işleri ile ilgili küçük sorumluluklar verin. Ona güvendiğinizi belli edin.
• Öğretici programlara özendirin. İzlediği programlar hakkında birlikte fikir üretmeye, yorum yapmaya, tartışmaya fırsat tanıyın.
• Onlara örnek olun, çocuğunuzun yanınızdayken “ Ay ben hiç güzel resim yapamam!” gibi cümleler kullanmayın. Eğer çocuğunuz sizin bir şeyler ürettiğinizi görürse bu cesareti kendine örnek alacaktır.
• Evinizde çocuğunuza mümkün olduğunca çok malzeme verin ve bunlarla ilgilenmesini sağlayarak, yaşayarak öğrenmesini destekleyin. Evde yerküre ve dünya haritası, farklı yayınlar ve ansiklopediler bulundurmaya çalışın. Ayrıca projeler üretmek, röportaj yayınlanması, makineler yapmak, film çekmek, gazete çıkarmak, beste yapmak, elbise modeli çizmek, hava tahmininde bulunmak, sosyal konularda bir kulüpte çalışmak, okul gezisi planlamak, sessiz sinema oynamak, harita okumak, kukla yapmak gibi çeşitli aktivitelerle uğraşmasını sağlayın
• Yaratıcılığını geliştirecek oyuncaklar seçin. Çeşitli malzemeleri çocuğunuz için biriktirin ve bunları kullanması için onu teşvik edin.

ÇOCUK YAŞADIĞINI ÖĞRENİR


Eğer bir çocuk;

Sürekli eleştirilmişse

Kınama ve ayıplamayı öğrenir

Kin ortamında büyümüşse

Kavga etmeyi öğrenir.

Devamlı utandırılarak terbiye edilmişse

Kendini suçlamayı öğrenir

 Eğer bir çocuk;

Hoşgörü ile yetiştirlmişse

Sabırlı olmayı öğrenir

Desteklenip yüreklendirlmişse

Kendine güven duymayı ögrenir

Övülmüş ve beğenilmişse

Tekdir etmeyi öğrenir

Hakkına saygı gösterilerek büyütülmüşse

Adil olmayı öğrenir

Güven ortamı içinde yetişmişse

İnançlı olmayı öğrenir

Kabul ve onay görmüşse

Kendini sevmeyi öğrenir

Aile içinde dostluk ve arkadaşlık görmüşse

Bu dünyada mutlu olmayı öğrenir



Çocuğunuza Yemek Yedirirken Yapılan Yanlışlar, Yapılması Gerekenler..


 İstemediği gıdaları zorla yedirmeye çalışma: Büyüklerin olduğu gibi çocukların da sevmediği yiyecekler olması normaldir, onun beğenilerine saygı duymalıyız.Temel gıda gruplarından bazı yiyecekleri tüketmesi yeterlidir . ( Örneğin, peynir sevmez ama süt veya yoğurttan gereksinimini karşılar ) Çocuklar, hergün dengeli beslenmezler, bazı gün çok iyi yerler, bazı gün de adeta bir lokma ile günü geçirirler. Sonuçta, eğer büyümesi normalse, gün içinde koşup oynayacak enerjiyi buluyorsa endişeye gerek yoktur.


Çocuğa yanlış örnek oluşturma: Çocuklar, ailedeki beslenme alışkanlıklarından etkilenirler. Süt içmeyen bir anne babanın çocuğuna süt içirmesi veya kendisi kola içerken çocuğa yasaklaması zor olacaktır. Evdeki sağlıklı, dengeli beslenme alışkanlıkları hemen değilse de birgün mutlaka çocuğun tercihlerinde etkili olacaktır.

Fazla süt veya meyve suyu ile iştahın kapanmasına yol açma: Süt, meyve suyu gibi sıvı gıdalar çok miktarda, özellikle öğün öncesinde tüketildiğinde çocuğun iştahını kapatacaktır. Ayrıca, aşırı süt tüketiminin sonucunda anemi gelişip, bu da iştahsızlığa neden olabilir.

 Çocuğa erişkin porsiyonu sunma: Çocukların yiyebilecekleri miktar sınırlıdır, büyüklerin porsiyonları onlara uymaz. Kendisinin yiyebileceği kadarını tabağına almasına izin vermek, onun alabildiği miktara saygı göstermek uygun olacaktır.
  Gıdayı ödül veya ceza olarak kullanma: Eğer, çocuğa ‘ Sebzeni bitirmeden tatlı yiyemezsin’ derseniz, onun alacağı mesaj, sebzenin ancak sonunda bir ödül varsa yenebilecek kötü bir şey olduğudur !

 Olumsuz davranışı pekiştirme: Çocuklar, bazen de büyüklerin dikkatini çekmek için yemekteki olumsuz davranışları kullanabilirler. Çünkü, iştahsızlık her zaman anne babanın dikkatini çeker! Eğer, bu tuzağa düşerseniz, çocuğunuz dikkat çektiği için bile iştahsız olabilir. Özellikle sofrada, onun yemedikleri hakkında yorumlar yapmaktan, ısrarcı olmaktan kaçınmak doğru olacaktır.

1 yorum:

  1. çok faydalı bilgiler paylaşmışsın.çok teşekkürler...yemek konusunda dertli olunca ne yapacağımı şaşırınca her şeyi deniyorum yemek yesin diye..ödül için çok teşekkür sevgiler..

    YanıtlaSil

yorumlarınız benim için değerli...