'Şaka günü' olarak bilinen 1 Nisan, Cuma günü dünyada kutlanacak. Şakanın evrensel günü olan 1 Nisan'da insanların birbirine şaka yapması gelenek haline gelirken, 'Nisan 1 şakası' hakkında farklı kültür, inanç ve dillerde efsaneler bulunuyor.
Dünyanın pek çok yerinde 'şaka günü' olarak bilinen 1 Nisan'ın ortaya çıkışıyla ilgili çeşitli varsayımlar var. Fransa'da Poisson d'avril-Nisan Balığı geleneğinin tarihçesi, 16. yüzyıla kadar uzanıyor. 1564 yılında Fransa Kralı IX. Charles, yılbaşını 1 Nisan'dan 1 Ocak'a aldırdı. Bu arada, 1 Nisan'ı hala sene başı olarak kabul etmeye devam edenlere yapılan şakalar, bir süre sonra gelenek haline geldi. 1 Nisan'ı yılbaşı kabul edenlere ise 'Nisan balığı' ismi verildi.
İngiltere'de 'Nisan Kaçıklar Günü', İskoçya'da ise 'Guguk Kuşu' olarak anılan şaka günü, pagan kültüründe de yer alıyor. En eski 1 Nisan şakasının ise Romalılar döneminde yapıldığına inanılıyor.
Dünyanın pek çok ülkesinde 1 Nisan'da yapılan şakalar güldürürken, kimileri ise tarihe geçecek kadar ilgi çekiyor. İnsanların birbirine yaptığı şakaların yanı sıra, basın ve medya kuruluşları da 1 Nisan'ı şakasız geçirmiyor. Bazı şaka haberler güldürse de kimi 'şaka' haberler toplumda şok etkisi yapabiliyor.
Örneğin, 1957 yılında BBC'nin saygın haber programı 'Panorama', ılık geçen kış nedeniyle ağaçlarda artık spagetti yetişmeye başladığını duyurmuş ve televizyon kanalına telefon yağmaya başlamıştı. Telefonu açan BBC yetkilileri de 'bir kutu domates soslu spagettiyi ekin ve tutması için dua edin' yanıtını veriyordu. Sonunda bunun bir şaka olduğu anlaşıldı.
1962'de İsveç'in siyah beyaz yayın yapan tek televizyon kanalına 1 Nisan'da çıkan bir teknisyen, ekranın önüne bir naylon kadın çorabı geçirerek izleyicilere renkli televizyon izleyebilecekleri müjdesini vermişti.
1977'de İngiliz The Guardian gazetesi, Hint Okyanusu'ndaki hayali San Seriffe ada cumhuriyetinin 10. kuruluş yıl dönümünü kutlamak için 7 sayfalık ek çıkardı.
televizyon ve gazete şakaları güzelmiş :))
YanıtlaSil