9 Mayıs 2012 Çarşamba

mercimek köftesi ve mayalı peynirli poğoçalar

sabah uyandınız kahvaltınızı yaptınız bugün ne yapsak diye düşünürken arka arkaya gelen 2 telefonla rotanız belirlenir öğlen olmuştur yapılacak en pratik şeyler düşünülür ve hazırlanır yada size göre en basit gelen bir menü 

Mercimek köftesi
  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1,5 su  bardağı ince köftelik bulgur
  • 4 su bardağı su
  • 2 orta boy kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  •  taze soğan
  • 1 küçük demet maydanoz
  • Tuz
  • 1 çay bardağı zeytin yağı 
  • kırmızı biber
  • kimyon

aslında risklidir mercimek köftesi yapmak tam kıvamını tutturmak zordur bazen kuru bazen cıvık bazen de renksiz olur ama kıvamını bulursa tadına doyum olmaz. çok fazla tarif var 2 mercimek 1 bulgur,1mercimek 1bulgur,1mercimek 2 bulgur gibi bizim ölçümüz ise 1e 1,5 pilav ölçüsü gibi 1 su bardağı mercimeğe 1,5 su bardağı bulgur önce bir tencereye 4 su bardağı suyu koyuyoruz yıkanmış 1 su bardağı mercimeği ekleyerek iyice yumuşayana kadar kaynatıyoruz tencerenin kapağı açık kalsın ve suyu iyice yedirin su fazla kalırsa eğer cıvık olur mercimekler iyice pişince suyu azalınca (katılaşsın biraz) 1,5 bardak bulguru ekleyip kapağı kapatın ocağı söndürün soğumaya bırakın. başka bir tencerede salçaları ve ince doğranmış kuru soğanları pembeleşene dek kavurun 1 çay bardağı zeytinyağıyla beraber (sıvıyağda kullanabilirsiniz) biz tarım fuarından aldığımız antep salçasıyla yaptık güzel bir aroma verdi acılı oldu :)Soğanlarımız soğurken ve bulgurlarımız şişerken biz yeşilliklerle ilgilenmeye başlayalım. Taze soğanı ve maydanozu güzelce  yıkıyoruz ve ince ince kıyıyoruz. Bol yeşillik kullanmakta fayda var.Bir büyük kasede mercimek bulgur karışımını, salça karışımını birleştiriyoruz bazen salçamız az gelebiliyor rengini beğenmezseniz ekleyebilirsiniz. biraz yoğurun tam soğumuş olsun yoksa yeşillikler bozulabilir hepsini karıştırdıktan sonra köfte şekli verip servis tabağına diziyoruz kıvırcık marul ve limon eşliğinde servis ediyoruz afiyet olsun :) çok uğraştırıcı gibi görünsede aslında kolay oluyor 






 peynirli poğaçalar



MALZEMELER :
  • 2.5 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yumurta (1 tanesinin sarısı üstüne)
  • 1 paket yaş maya(kuru mayada olabilir)
  • alabildiği kadar un


 sütü biraz ılıtalım mayayı bir kaseye koyalım ılık sütü dökelim eritelim tuz şeker un sıvı yağ ve yumurtayı sırasıyla ekleyip ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz üstünü nemli bir bezle öreterek mayalanması için sıcak ortama bırakıyoruz. mayalandıktan sonra şekil veriyoruz üzerine yumurta sarısı susam çörek otu sürüyoruz 175 derece fırında pişiriyoruz.
bir gün önce yapmış olduğum revaninin dolapta olmasıda beni kurtaran son nokta oldu başka birşey yapmaya vakit kalmamıştı çünkü poğaçalar fırına girmeden misafirlerim gelmişti :)

1 yorum:

  1. poğaçalar da mercımeklı kofte de nefıs gorunuyor ellerıne sağlık

    YanıtlaSil

yorumlarınız benim için değerli...